Amsterdamska gradonačelnica ne želi turiste u ‘kafićima’

epa08913287 The Leidseplein in Amsterdam is empty on New Year's Eve, Amsterdam, The Netherlands, 31 December 2020. Due to the combination of the fireworks ban and the coronavirus measures, the police in Amsterdam will deploy twice as many police officers during New Year's Eve than last year. EPA/LAURENS BOSCH

Amsterdamska gradonačelnica Femke Halsema predložila je da se turistima zabrani ulazak u glasovite gradske kafiće u kojima se prodaje marihuana.

Velik broj turista u Amsterdam dolazi samo zbog konzumacije lakih droga i takvi su turisti postali gnjavaža, rekla je Halsema na javnoj televiziji.

Halselma, članica zelene stranke GroenLinks, gradonačelnica je od 2018. godine.

“Amsterdam je kozmopolitski grad i mi želimo turiste, ali željeli bismo da dolaze zbog njegove ljepote i kulture”, kazala je.

Kanabis je tehnički u Nizozemskoj protuzakonit, ali je posjedovanje manje od pet grama za osobnu upotrebu dekriminalizirano 1976. godine.

Halselma je gradskom vijeću predložila uredbu po kojoj bi se u kafiće s kanabisom moglo ulaziti samo uz predočenje nizozemske putovnice. Nada se da će grad na taj način prestati biti odredište “turizma lakih droga”.

U Nizozemskoj ima 570 kafića u kojima se može kupiti i konzumirati marihuana. U Amsterdamu ih je 166.

(Hina)

Nema komentara

Komentiraj