Conte mora riješiti političku krizu nastalu izlaskom Renzijeve stranke iz vlade

Giuseppe Conte

Talijanski premijer Giuseppe Conte morat će početi rješavati političku krizu koju je u srijedu izazvao mlađi koalicijski partner, stranka Mattea Renzija, koja je napustila vladu u jeku pandemije covida-19, piše u četvrtak agencija Reuters.

Italia Viva, mala stranka pod vodstvom bivšega premijera Renzija, izišla je iz vlade u srijedu, iznijevši dug popis pritužbi zbog načina na koji je Conte upravljao zdravstvenom izvanrednom situacijom i optužujući ga za gomilanje moći.

“Ne radi se o tome tko (je nadležan) nego što je učinio”, rekla je Elena Bonetti, jedna od dvoje odlazećih ministara Italije Vive, za Radio 24.

Conte nije ništa rekao u javnosti od Renzijeva odlaska, i nije dao nikakav znak da bi bio spreman predati ostavku predsjedniku Sergiju Mattarelli.

Jedna od opcija koje su mu otvorene bila bi da pokuša okupiti skupinu tzv. “odgovornih” parlamentaraca iz oporbenih redova koji bi obećali poduprijeti njegovu vladu u odsutnosti Italije Vive.

“Conte želi ići u parlament i vidjeti može li ondje formirati alternativnu većinu”, rekao je vladin dužnosnik, želeći ostati anoniman.

Da bi to učinio, mora naći 25 zastupnika u 630-članom donjem domu i 18 u 315-članom Senatu.

Međutim takva bi većina bila vrlo krhka i otežala bi provedbu značajnijih reforma.

Ako to ne učini, trebat će pokušati ponovno sklopiti novi savez s Renzijem, jednim od najnepopustljivijih talijanskih političara.

Kriza dolazi u vrijeme pandemije koronavirusa, koja svakodnevno ubija stotine ljudi, a Italiju je gurnula u najtežu recesiju od Drugoga svjetskog rata.

Jedna od glavnih Renzijevih pritužbi na Contea jesu premijerovi planovi o tome kamo usmjeriti 200 milijardi eura (243 milijarde dolara) sredstava Europske unije namijenjenih za obnovu zemlje. Renzi je optuživao Contea da pokušava zaobići parlament u odlučivanju.

 

(Hina)

Nema komentara

Komentiraj