Đukanović: Svakodnevno dobijamo indirektne poruke od Moskve da EU nije dobar izbor!

U dvodnevni službeni posjet Hrvatskoj stigao je crnogorski predsjednik Milo Đukanović. Na Pantovčaku, nakon svečanog dočeka primio ga je predsjednik Zoran Milanović. U tijeku su bilateralni razgovori službenih izaslanstava Republike Hrvatske i Crne Gore nakon čega se očekuju izjave dvaju predsjednika.

Službeni posjet Predsjednik Crne Gore počeo je u Uredu predsjednika Republike Hrvatske gdje je nakon ceremonije službenog dočeka, održan tête-à-tête susret dvojice predsjednika te sastanak službenih izaslanstava dviju država. Milo Đukanović i Zoran Milanović daju izjave.

– Poziv predsjedniku Crne Gore uslijedio je nakon onih čudnih i nemzgodnih događaja na Cetinju zadnjih dana, potvrdio je predsjednik Zoran Milanović. Kazao je kako je njegova želja, a vjeruje i cijele hrvatske Vlade da da podršku modernoj, građanskoj i otvorenoj Crnoj gori. Prisjetio se događaja u Crnoj gori iz 1997. kada je divljanje prosvjednika tadašnje Socijalističke narodne partije pod utjecajem Beograda, nad Albanskom manjinom u Maršu na Tuzi – zaustavila crnogorska policija. Crna Gora je obnovila dvoju državnost i neki u to vide kao katastrofu, tu je ishodište problema, kazao je Milanović.

Pitanje za milijun dolara

Milanović je dodao kako je Crna Gora daleko odmakla u pregovorima s EU-om i uz zalaganje Hrvatske otvorila zadnje poglavlje. Postavio je pitanja: “Što dalje? Čekati one koji su tek počeli (Sj. Makedonija, Albanija, Srbija)? Tretirati cijeli zapadni Balkan kao jedno ili ići selektivno? “To je pitanje za milijun dolara”, poručio je. Dodao je kako je u susretima s čelnicima EU-a vidio da ljudi razliku ne znaju i ne vide razliku.

– Crna Gora koja je uz Sj. Makedoniiju i Albaniju članica NATO-a – zaslužuje preferencijalni tretman. U protivnom, sama ideja ovakvih pregovora, u neznanju – nema smisla. Moj je zadatak da našim sugovornicima na zapadu skrenem pozornost na stvari o kojima znaju malo. U tom duhu je ovdje danas predsjednik Đukanović, zaključio je Milanović.

“Pogađa nas deficit pažnje s najvažnijih europskih adresa”

Milo Đukanović izrazio je zadovoljstvo boravkom Zagrebu i zahvalnost vezano uz poziv za posjet. Kazao je kako u Crnj Gori Hrvatsku doživljavaju kao prijatelja i dragocjenog partnera koji ih podržava na euroatlanskom putu. Potvrdio je da je glavna tema razgovora s Milanovićem bila euroatlantska perspektiva Crne Gore i zapadnog Balkana. Naglasio je da je za Crnu Goru europska budućnost zapadnog Balkana – “jednako stabilnost cijele regije”.

– Pogađa nas deficit pažnje sa nekih najvažnijih europskih političkih adresa. Na zapadnom Balkanu i drugdje ne može biti vakuma, kazao je crnogorski predsjednik te upozorio da se na takvom području “nastanjuju geopolitički interesi platformi koje su vrijednosno suprostavljeni europskoj platformi”. Pri tome je posebno spomenuo Rusiju.

– Suštinska poruka koju svakodnevno dobivamo direktno iz Moskve, ili putem satelita Moskve u našoj regiji jest da naš izbor za članstvom u NATO-u i EU-u nije dobar geopolitčki izbor. Vjerujemo da nema alternative za europskoj integraciji zapadnog Balkana i vrlo smo zahvalni susjedima na pomoći u ‘buđenju pomalo usnule pažnje na relevantnim adresama da se pomogne zapadnom Balkanu da ne sklizne s tog puta kojemu nema alternative, naglasio je Đukanović. Najavio je skoro održavanje gospodarskog foruma dviju zemalja te nastavak suradnje u resorima obrane i zdravstva.

“Obnova neostvarenih ciljeva u ratovima s početka devedesetih”

– Nosioci retrogradnih političkih koncepata, zbog manjka interesa EU-a – shvatili su da je vrijeme da obnove svoje neostvarene ciljeve u ratovima s početka devedesetih. Zapadnom Balkanu plasira se iluzija, jer je tobože ovdje nemoguća multietnička demokracija – da je vrijeme za prekompoziciju i stvaranje uvećanih nacionalno i vjerski homogenih država, upozorio je Đukanović. A Crna Gora je ponosna na svoju tekovinu građanske, sekularne i multikulturnog društva, zaključio je.

Podsjetimo, Milo Đukanović je u Hrvatsku došao nakon nedavnih prosvjeda tijekom ustoličenja novog mitropolita SPC-a Joanikija na Cetinju pa su se teme razgovora nametnule same po sebi. Naime, to je pokazalo koliko je Crna Gora politički podijeljena. Postoje proeuropske snage i one koje žele zadržati ‘status quo’ , javio je za Dnevnik u podne novinar HTV-a Željko Raić. Naglasio je kako Hrvatska podupire europski put Crne Gore a takvu snažnu poruku šalje i danas. Također, dobre političke odnose dviju država prate i oni gospodarski a kao tema se nametnula i pandemija. I Hrvatska i Crna Gora su turističke zemlje moraju se pronaći načini kako pobijediti pandemiju.

z1609k09-717x478

Tijekom službenog boravka u Zagrebu, predsjednik Crne Gore Milo Đukanović susrest će se danas i s predsjednikom Hrvatskog sabora Gordanom Jandrokovićem te predsjednikom Vlade RH Andrejem Plenkovićem. Istog dana, Predsjednik Crne Gore položit će vijenac ispred spomenika „Glas hrvatske žrtve-Zid boli” na Gradskom groblju Mirogoj. Predviđen je i susret s predstavnicima Nacionalne zajednice Crnogoraca Hrvatske.

Drugog dana posjeta Republici Hrvatskoj, u petak 17. rujna, predsjednik Đukanović boravit će na Brijunima gdje će mu domaćin biti predsjednik Milanović.

Nema komentara

Komentiraj