Grlić Radman s Hrvatima u SAD-u o ukidanju viznog režima i dvostrukog oporezivanja

epa09188850 Croatia's Foreign Minister Gordan Grlic Radman arrives for a meeting of EU foreign ministers at the European Council building in Brussels, Belgium, 10 May 2021. EU foreign ministers meet in Brussels to discuss current affairs, tensions with Russia, the Western Balkans, transatlantic relations and Belarus. EPA/Olivier Matthys / POOL

Sporazumi o izuzeću iz viznog režima i izbjegavanju dvostrukog oporezivanja bili bi veliki pomak u odnosima Hrvatske i SAD-a, izjavio je šef diplomacije Gordan Grlić Radman nakon sastanka s uglednim Hrvatima u New Yorku.

Ministar vanjskih poslova Grlić Radman i predsjednik države Zoran Milanović dva su sata razgovarali s 14 uglednih Hrvata iz SAD-a koji dolaze iz različitih područja, od gospodarskog do znanstvenog i medicinskog.

Po riječima Grlića Radmana, radi se o dobro pozicioniranim pojedincima koji su se posebice zanimali za izuzeće iz viznog režima te kada će biti sklopljen sporazum o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja.

Oni, rekao je ministar, “pozdravljaju to postignuće koje mi uskoro očekujemo”.

“Gledamo ta dva sporazuma kao veliki, veliki pomak u odnosima Hrvatske i SAD-a”, rekao ministar nakon sastanka.

Za sporazum o ukidanju viznog režima je rekao da je izuzetno važan za sve hrvatske građane, “politički i psihološki” te da predstavlja svojevrsno drugo priznanje Hrvatske od strane Sjedinjenih Država.

“Sporazum o ukidanju dvostrukog oporezivanja je vitalni sporazum koji će najviše pomoći poslovnim ljudima. Ojačati će suradnju i komunikaciju u biznisu, uspostaviti će se bolje veze poslovne zajednice te će pomoći Hrvatima koji se vraćaju u Hrvatsku, posebno umirovljenicima”, rekao je Grlić Radman.

Istaknuo je da postoji veliki interes zajednice američkih Hrvata za povratak i doseljavanje.

“To je najveća hrvatska dijaspora u svijetu, žele pomagati, oni su Amerikanci ali i hrvatski patrioti. Mnogi su govorili o tome koliko su ulagali u Hrvatsku i koliko su pomogli i Banovini nakon potresa”, podsjetio je Grlić Radman.

Hrvatskoj su, istaknuo je, investicije dobrodošle te se razgovaralo o tome u kojim područjima i sektorima ulagati i kako pridonijeti još većoj popularizaciji Hrvatske kako bi bila što vidljivija u svijetu.

Kao jednu od tema, s tim u svezi, naveo je i uspostavu direktnih letova.

Postoji direktna sezonska linija američke zračne kompanije United između Dubrovnika i New Yorka, ali, istaknuo je šef diplomacije, “treba raditi na unaprijeđenju prometne infrastrukture između glavnih gradova, tj. uspostava direktnih zračnih linija”.

S uspješnim Amerikancima hrvatskog podrijetla, Grlić Radman je također razgovarao i o novom zakonu koji će olakšati postupak stjecanja hrvatskog državljanstva.

(Hina)

Nema komentara

Komentiraj