Njemačka vlada brani zajednički pristup nabavci cjepiva na EU razini

Foto:Hina

Njemački ministar zdravstva Jens Spahn u srijedu je u Bundestagu još jednom obranio postupak nabave cjepiva na europskoj razini i pozvao građane Njemačke da se cijepe u što većem broju.

“Niti jedna zemlja, stranka ili vlada ne mogu sami pobijediti ovaj virus. To je moguće jedino zajedničkim snagama”, rekao je ministar zdravstva Jens Spahn (Kršćansko-demokratska unija CDU) u srijedu u Bundestagu izvješćujući u ime vlade o procesu cijepljenja protiv koronavirusa.

“Mi ćemo biti u stanju pobijediti virus jedino ako će se tijekom godine većina građana biti spremna cijepiti”, rekao je Spahn.

Cjepivo je “svjetlo na kraju tunela”, rekao je Spahn te izvijestio da se Njemačkoj  do sadacijepilo oko 750.000 građana.

Spahn je zahvalio svima koji sudjeluju u “najvećoj kampanji cijepljenja u povijesti zemlje”.

No istodobno je upozorio da je Njemačka trenutačno u “jednoj od najtežih faza pandemije”.

“Mi moramo pod svaku cijenu smanjiti broj zaraženih i umrlih”, rekao je Spahn.

Njemački ministar ponovno je obranio postupak nabave cjepiva na razini Europske unije, a što su zadnjih dana kritizirale i oporba i koalicijski partner vlade,  socijaldemokrati (SPD) te optužile vladu da se zbog takvog pristupa Njemačkoj isporučuje premalo doza cjepiva.

“Veće EU zemlje poput Njemačke i Francuske i same mogle nabaviti dovoljno doza, ali onda bi manje zemlje ostale praznih ruku”, rekao je Spahn.

Takav zajednički pristup nabave cjepiva pridonio je  da je u Njemačkoj možda do sada cijepljeno “nekoliko građana manje”, ali Njemačka profitira iz takvog pristupa, rekao je.

U njemačkom je interesu da se cijepljenje provodi na razini Europske unije jer Njemačka profitira od zajedničkog tržišta i protoka ljudi i roba, objasnio je.

Hina

Nema komentara

Komentiraj