Sljedeći tjedan u Europskoj uniji

Foto: Pixabay

Sljedeći tjedan u Bruxellesu se održavaju sastanci na vrhu EU-Kanada i EU-SAD, Europska komisija bi trebala odobriti prve nacionalne planove za oporavak i otpornost, a u Strasbourgu se održava prva plenarna sjednica Konferencije o budućnosti Europe.

Dolazak američkog predsjednika Joe Bidena i kanadskog premijera Justina Trudeaua u Europu, prvo na sastanak skupine G7 u Velikoj Britaniji a potom na samit NATO-a u ponedjeljak u Bruxellesu, iskorišteni su za organizaciju sastanaka na vrhu s Europskom unijom.

U ponedjeljak je samit EU-Kanada, a u utorak EU-SAD. Europsku uniju predstavljat će predsjednik Europskog vijeća Charles Michel i predsjednica Komisija Ursula von der Leyen.

Komisija će sljedeći tjedan dovršiti ocjene za prvu skupinu nacionalnih planova, a predsjednica Europske komisije von der Leyen namjerava otputovati u pet zemalja kako bi osobno uručila čelnicima tih država ocjene Komisije.

Prije toga, te planove mora odobriti kolegij povjerenika, koji se sljedeći tjedan iznimno sastaje u utorak, umjesto u srijedu.

Von der Leyen će u srijedu posjetiti Portugal i Španjolsku, u četvrtak Grčku i Dansku, a u petak Luksemburg.

Nakon što Komisija ocijeni nacionalne planove šalje ih Vijeću EU-a, koje ih konačno prihvaća i nakon toga države članice mogu računati na predujam od 13 posto njihove alokacije iz plana za oporavak EU sljedeće generacije.

Sljedeći tjedan se u Luxembourgu održavaju tri ministarska sastanka. U ponedjeljak se sastaju ministri za rad i socijalna pitanja, a u utorak ministri zdravstva. U petak se sastaju ministri financija.

U subotu, 19. lipnja u Strasbourgu se održava konstituirajuća plenarna skupština  Konferencije o budućnosti Europe. Sudionici će moći sudjelovati ili osobno ili putem video-veze.

Plenarno zasjedanje Konferencije održavat će se jednom u šest mjeseci, a na njemu sudjeluju 433 sudionika – 108 zastupnika Europskog parlamenta i 108 predstavnika nacionalnih parlamenata, a ostalo su predstavnici glavnih institucija EU-a, nasumično odabrani građani, socijalni partneri i predstavnici nevladinih organizacija.

Konferencija o budućnosti Europe je paneuropski projekt čiji je cilj dati europskim građanima mogućnost da iznesu svoje ideje kako bi trebala izgledati Europska unija.

Izvor: Hina

Nema komentara

Komentiraj