Za travanj najavljene izmjene u kriterijima ostvarivanja državnih potpora

Foto: Pixabay
piše dr. sc. Marija Zuber savjetnica-urednica, Računovodstvo i financije; lider@lider.media

Mjera pomoći u isplati plaća pojedinim djelatnostima primjenjivat će se i u travnju, no nema objave o tome do kada će se provoditi. To ovisi o epidemiološkim okolnostima, što je sa stajališta države, očito, jedino moguće rješenje, ali poduzetnicima otežava planiranje i dovodi ih u rizik pri donošenju odluka o zapošljavanju ili otpuštanju radnika

Nepovoljni uvjeti poslovanja prouzročeni utjecajem pandemije koronavirursa preneseni iz 2020. protežu se i na proljetne mjesece 2021. Gospodarski rezultati daleko su od optimizma, posebno u županijama u kojima je uz probleme nametnute pandemijom u tijeku sanacija posljedica potresa.

Poduzetnicima koji su zbog tih razloga u ekonomskim teškoćama država je putem Zavoda za zapošljavanje i Porezne uprave za prva dva mjeseca 2021. osiguravala dva oblika novčane pomoći: za isplatu plaća i za plaćanje fiksnih troškova. Dodjela potpora za isplatu plaća nastavlja se za ožujak, a prema najavama, i za idući mjesec. Potpore za nadoknadu fiksnih troškova, prema do sada objavljenim uputama, ostvaruju se za siječanj i veljaču 2021.

Potpora za neto plaće

Zavod za zapošljavanje dodjeljuje potpore za isplatu neto plaća poduzetnicima koji bilježe pad prihoda i poduzetnicima kojima je zabranjen rad. Takve potpore mogu ostvariti poduzetnici koji zapošljavaju do devet radnika neovisno o djelatnosti u kojoj posluju, a oni s deset i više radnika samo ako posluju u taksativno određenim djelatnostima. Poduzetnici koji su poslovno povezani s poduzetnicima kojima je zabranjen rad mogu ostvariti potporu neovisno o tome u kojoj djelatnosti posluju, ali uz uvjet propisanog pada prihoda.

Poslodavci iz djelatnosti sporta i poduzetnici s potresom pogođenih područja imaju pravo na potporu pod povoljnijim uvjetima i ostvaruju je neovisno o postotku pada prihoda. Zavod je i ove godine nastavio dodjeljivati potpore organizacijama koje su registrirane za zapošljavanje i profesionalnu rehabilitaciju osoba s invalidnošću. Do sada su objavljeni uvjeti za ostvarivanje potpore za mjesece od siječnja do ožujka 2021. i u tijeku su prijave za potporu za isplatu plaće za ožujak. Mjesečna potpora može iznositi do 4000 kuna po radniku zaposlenome na puno radno vrijeme. Potpore mogu, ako ispune propisane uvjete, ostvariti i obrtnici.

Nema komentara

Komentiraj