HDZ i partneri odbili prijedlog Matka Šutala za proračun 2021. godine

Foto: YouTube (Screenshot)

Kako iznosi Glas Slavonije, posljednja ovogodišnja sjednica Gradskog vijeća Valpova, koja je sazvana za 28.prosinca 2020., na dnevnom bi redu trebala je imati i prijedlog proračuna za 2021. godinu. No, na  sjednici Kluba vijećnika HDZ-a s koalicijskim partnerima, Nezavisnom listom Stanka Miloševića i HSU-a, odlučeno je da će se taj prijedlog – odbiti.

– Tijekom protekle tri i pol godine prihvatili smo tri proračuna, kao i 14 rebalansa. Na prijedlog gradonačelnika prihvatili smo i kreditna zaduženja u iznosu od gotovo 40 milijuna kuna, no sada smo odlučili reći “NE” – poručili su u priopćenju nakon sastanka vijećnici HDZ-a s partnerima, objašnjavajući zašto će glasati protiv proračuna za 2021.godinu u visini od čak 141 milijun kuna.

Poručuju da ovaj nerealan i neostvariv proračun odbijaju zato što je tijekom tri Šutalova proračunska razdoblja ostvareno pomoći u iznosu od samo 40-ak milijuna kuna, a sada se javnost želi uvjeriti da će u jednoj godini taj iznos biti veći od 90 milijuna kuna “što graniči sa znanstvenom fantastikom”.

– Predloženim proračunom gradonačelnik Matko Šutalo i na ovaj način želi prikriti pravo stanje gradskih financija i nelikvidnost kroz više od 14 milijuna kuna neplaćenih obveza! Sada ponovno, unatoč teškoj financijskoj situaciji, gradonačelnik želi dodatno zadužiti Grad za još 20 milijuna, i u idućoj godini provoditi “život na kredit”. Nismo protiv razvoja grada, ni protiv projekata, nego protiv ovakvog načina vođenja Grada koji je, nažalost, postao grad s najgorim financijskim pokazateljima u okruženju. Ne možemo i ne smijemo kreditima plaćati ono što drugi dobivaju iz EU-a ili ministarstava, niti ima smisla kreditno se zaduživati za ulaganja u društvenu nadogradnju, kada se u gradu ne nudi nijedno radno mjesto. U takvim obmanama ne želimo sudjelovati ne zbog politike ili politikanstva, nego zbog budućnosti Valpova i njegovih građana – poručili su sugrađanima vijećnici HDZ-a, HSU-a i NL-a Stanka Miloševića, piše Glas Slavonije.

Podsjetili su i da je prilikom primopredaje vlasti 2017. godine, u gradskoj upravi bila zaposlena 21 osoba, a tri osobe u VPC-u. Danas ih u gradskoj upravi radi tridesetak, u VPC-u sedam osoba, a u TZ-u još tri osobe, a gdje je u godini bez turista potrošeno čak 726.000 kuna.

– Sve redom članovi i simpatizeri VNL-a, njihovi kumovi, rodbina i prijatelji. Broj se zaposlenih u komunalnim društvima u suvlasništvu Grada također povećao, a istovremeno je iz Dvorca d.o.o. i Urbanizma d.o.o. ukupno otišlo pet direktora – naglašavaju iz Kluba HDZ-a s partnerima, podsjećajući i da je prilikom primopredaje vlasti proračunski manjak iznosio 4,2 milijuna kuna.

Iako su se poreznom reformom Valpovu povećali prihodi s oko 9,8 milijuna 2017. godine, na 24 milijuna 2020. godine, što je 2,5 puta više, proračunski je manjak u mandatu aktualne gradske vlasti s 4,2 milijuna danas narastao na čak 11,3 milijuna kuna.
                                                                                                                                                Kako piše Glas Slavonije, s druge, pak, strane, dok se gradonačelnik hvali kako potiče razvoj poduzetništva u gradu te najavljuje kako će za njegovo poticanje i ublažavanje posljedica pandemije COVID-19 poduzetnicima isplatiti 800.955 kuna, istovremeno poduzetnicima i obrtnicima po računima za izvršene usluge i radove duguje više od 14 milijuna kuna, što smatraju neprihvatljivim. Vladajuća koalicija Šutalu zamjera i što javnost obmanjuje pričama o provođenju EU-projekata uz napomenu da to bivša, HDZ-ova vlast, nije nikada radila, iako su dosad najveći projekti bili upravo projekti bivše HDZ-ove vlasti, i to u mnogo većem postotku sufinanciranja iz EU-a nego što ih imaju projekti koje radi Šutalo sa svojim timom.
                                                                                                                                                      U “Temama dana” Slavonske televizije, gostovao je Željko Varžić, predsjednik Kluba vijećnika HDZ-HSU-NL Stanka Miloševića u valpovačkom Gradskom vijeću. Rekao je kako će Gradsko vijeće biti raspušteno te kako će Vlada Republike Hrvatske imenovati povjerenika za obavljanje poslova iz nadležnosti Gradskog vijeća.
                                                                                                                                                Cijelo gostovanje Željka Varžića možete pogledati ovdje.
                                                                                                                                                (Izvor: Glas Slavonije i YouTube)

Nema komentara

Komentiraj