Osječki župan riješio problem komaraca; kreće aviotretiranje komaraca nad Osijekom

Od ministra Tomislava Ćorića zatražila se dozvola i za tretiranje rubnog pojasa Kopačkog rita
Od sljedećeg tjedna u bitku s komarcima u Osijeku i okolnom poplavnom pojasu kreće se avionima, koji su u ovom trenutku jedino rješenje za problem komaraca, a koji je u Osječko–baranjskoj županiji postao pitanje i sigurnosne i zdravstvene sigurnosti. Potvrdio je to u srijedu župan Osječko–baranjski Ivan Anušić na izvanrednom sastanku koordinacije svih županijskih gradonačelnika i načelnika s temom kontrole komaraca na ovom području. Naime, zbog nezapamćene najezde komaraca osječko-baranjski župan Ivan Anušić i Boris Piližota, zamjenik gradonačelnika Osijeka, zatražili su od Andreja Plenkovića, predsjednika Vlade RH još u utorak pomoć u dezinsekciji na ovom području u iznosu od pet milijuna kuna. Župan Anušić u srijedu je potvrdio kako su ta sredstva odobrena i kako će se koristiti prvenstveno u svrhu aviotretiranja, koje je u ovom trenutku eskalacije s populacijom odraslih komaraca jedino moguće rješenje.

– Vrlo je bitno za reći da nema zabrane aviotretiranja. To je priča koja je bila puštena u javni prostor, ali ona nije točna. Komarce ne možemo riješiti sa zemlje. To se mora raditi kvalitetnim otrovima iz zraka i to tako da se tretiraju područja koja su vozilima inače i nepristupačna. Bez aviotretiranja u ovom je trenutku nemoguće dobiti bitku s komarcima i mi od danas krećemo u pregovore s hrvatskom tvrtkom koja posjeduje tu vrstu aviona i koja će obaviti ove tretmane. Mi smo uputili i zahtjev prema Ministarstvu zaštite okoliša i energetike da nam dopuste  aviotretiranje rubnog pojasa Kopačkog rita, što će formalna administrativna procedura kojoj treba nekoliko dana, novci koje je odobrila Vlada RH će također sjesti na račun za dan ili dva,  još tijekom srijede ćemo postići dogovor s tvrtkom koja će obavljati tretiranja i dogovoriti nabavku neophodnog sredstva za aviotretiranje. Žitelji se moraju strpjeti nekoliko dana, moramo obavit operativnu pripremu, ali u idućem tjednu očekujemo prva tretiranja . Vlada je za sada osigurala pet milijuna kuna i osigurat će koliko god bude trebalo dok se ovaj problem ne riješi, objasnio je župan Anušić.

Župan je naglasio i kako se sustav tretiranja komaraca kakav postoji sada pokazao  promašenim i najavio novu strategiju u borbi s ovim problemom.

– Svaka općina  i grad imaju svoju teoriju kada trebaju tretirati komarce, a neki to uopće ne rade i onda imamo situaciju u kojoj jedna općina tretira, a druga ne i situaciju koja je dovela do toga da je u ovom trenutku u Osijeku neizdrživo živjeti od komaraca. Od sada pa nadalje kreće se s posve novim pristupom problema komaraca. Osječko–baranjska županija će temeljem svoje  strategije oformiti javnu ustanovu koja će se baviti  isključivo problemom komaraca. Moramo znati da nisu komarci samo iz Kopačkog rita i to svima mora biti jasno. Stoga će se strategije borbe protiv komaraca morati držati svi načelnici i gradonačelnici. Do sada smo preživljavali iz godinu u godinu i nadali se sušnoj godini, bez komaraca, ali to tako dalje ne ide. Više nećemo dozvoliti da se naša županija nađe u takvoj situaciji, rezolutan je Anušić.

Zamjenik gradonačelnika Osijeka Boris Piližota  složio se kako je jedini način za daljnju borbu s komarcima osnivanje javna ustanova koja će se ovim problemom baviti 365 dana u godini jer  unatoč kontinuiranoj borbi samog grada Osijeka u borbi s komarcima,  monitoring pokazuje da je čak  80 posto komaraca u Osijeku došlo s poplavnog okolnog područja, što pokazuje da je u ovoj borbi neophodna suradnja svih  okolnih općina i gradova, ali i same Vlade RH. (Izvor: Glas Slavonije)

Nema komentara

Komentiraj