Proaktivno djelovanje općina u Osječko-baranjskoj županiji: žele graditi poslovne zone, dječje vrtiće, turističke sadržaje…

Osječko-baranjska županija jedna je od teritorijalno najvećih hrvatskih županija, a na njezinom području egzistiraju čak 42 jedinice lokalne samouprave, od čega je 35 općina i 7 gradova. U proteklom razdoblju u toj županiji se primjećuje kako među čelnicima lokalnih samouprava raste interes za novim razvojnim projektima i apliciranjem projekata na razne fondove.

Kako bi u tome bili što uspješniji podrška se pojavljuje i od Osječko-baranjske županije koja nudi financijsku i logističku potporu u realizaciji projekata. Osječko-baranjski župan Ivan Anušić od samog početka mandata uveo je redovito održavanje Koordinacije gradonačelnika i načelnika s područja županije na kojima se dogovora i raspravlja o budućim smjernicama u razvoju jedinica lokalne samouprave.

Posljednja je održana u petak, 6. travnja, a sastanak je počeo prezentacijom nacionalne radio komunikacijske usluge Cronect koju je dali predstavnici tvrtke “Odašiljači i veze” na čelu s rukovoditeljem Odjela za prodaju Markom Serdarevićem. Pročelnica Upravnog odjela za poljoprivredu Silva Wendling upoznala je nazočne s aktualnostima u provođenju novog Zakona o poljoprivrednom zemljištu te s inicijativom župana za novi pristup uređivanju otresnica.

Pročelnica Upravnog odjela za investicije, razvojne projekte i fondove EU Nataša Tramišak podnijela je informaciju o statusu prijave projekata na Poziv za dostavu projektnih prijedloga “Energetska obnova i korištenje obnovljivih izvora energije u zgradama javnog sektora”, a
direktor osječke podružnice HBOR-a Boris Čagalj o ESIF kreditima za energetsku učinkovitost i ruralni razvoj.

Prezentaciju cikloturističkog projekta Amazon of Europe i 2. poziva Interreg programa prekogranične suradnje Hrvatska-Srbija 2014.-2020. dala je projekt managerica RRA Slavonije i Baranje Ivana Jurić.

Pored zajedničkih sastanaka, osječko-baranjski župan Anušić redovito obilazi, posjećuje i razgovara s načelnicima i gradonačelnicima u njihovim mjestima gdje se dogovaraju i konkretne suradnje i projekti.

Tako je u proteklih dva-tri tjedna obišao nekoliko općina i gradova, a među njima općine Levanjsku Varoš i Podgorač.

Općina Levanjska Varoš prijavila je četiri projekta na Javni poziv za dodjelu potpora jedinicama lokalne samouprave za ulaganja u komunalnu, društvenu i povezanu infrastrukturu za podizanje kvalitete života stanovnika na području Osječko-baranjske županije u 2018. godini. To su prva faza sanacije mjesnog doma Musić, izrada projektno-tehničke dokumentacije za izgradnju višenamjenskog društvenog doma Ovčara, opremanje prostora predškole i dječjeg igrališta u Levanjskoj Varoši te opremanje dječjeg igrališta u naselju Slobodna Vlast. Ukupna vrijednost projekata je 523.687,50 kuna, a od Županije se očekuje 175.000,00 kuna i – toliko će biti odobreno ove godine!

Obećanje o potpori ovim projektima izrekao je župan Ivan Anušić.

“Osječko-baranjska županija se zalaže za ravnomjeran razvoj svih dijelova županije, a nije tajna da Općina Levanjska Varoš raspolaže sa skromnim resursima i da joj treba pomoć. I zato sam danas ovdje sa stručnim službama na razgovoru s načelnikom i njegovim suradnicima. Zadovoljan sam što čelnici općine ima inicijative i viziju u kom smjeru se žele razvijati, imaju i niz projekata koje Županija može sufinancirati, s time da ih prvo apliciraju prema europskim i nacionalnim fondovima, a potom županijskim”, rekao je župan Anušić. Naglasio je kako će posebnu pozornost Županija posvetiti kapitalnom projektu koji Općina izdvoji kao prioritet te će ga sufinancirati sa znatnijim iznosom novca. To će po svemu sudeći biti Centar Božanskog Milosrđa, vrijedan dva milijuna kna, koji će se graditi u naselju Ovčara, odnosno u svetištu koje godišnje posjeti oko 5.000 hodočasnika.

Načelnik Tidlačka naglasio je kako u kontinentalnom turizamu vidi temeljni smjer razvoja općine jer smatra da se na taj način mogu najbolje iskoristiti prirodni potencijali; šume, izvori pitke vode, akumulacija Borovik, geotermalni izbvor Breznica, ali i samostan u koji dolaze mnogi hodočasnici za duhovni turizam, naravno u susradnji s Biskupijom. Pčelarstvo i OPG-ovi bi trebali biti dopuna ponude kontinentalnog turizma, a u ponovnom oživljavanju Breznice, odnosno njenoj izgradnji u turističko-rekreacijsku i lječilišnu zonu.

“Već smo zonu u Breznici proširili za 9 hektara, radi se urbanistički plan, a prvo želimo izgraditi infrastrukturu koja će ovdje dovesti ulagače. U tom cilju imamo građevinsku dozvolu za spojni cjevovod između naselja Kondrić i Levanjska Varoš. U Levanjskoj Varoši i Breznici postoji vodovodna mreža, no to je tehnička i ljekovita sumporna voda koja se nekada koristila u ljeečilištu. Izvor je ogromnog kapaciteta, voda doslovno istječe van, ali nije pitka, pa smo u suradnji s Đakovačkim vodovodom i Hrvatskim vodama izradili projektnu dokumentaciju za spojni cjevovod između naselja Kondrić i Levanjska Varoš. Tako bi dobili pitku vodu, a u drugoj fazi izgradnjom prečistača na postojećem crpliištu bi dobili napajanja pitkom vodom iz dva smjera. Razvijali bi dalje vodovodnu mrežu i u brdskim naseljima koja u ljetnom razdoblju nemaju pitku vodu, pa se dovozi cisternama”, istaknuo je Tidlačka.

Na sastanku je posebno naglašena važnost cesta (čak tri lokalne ceste nemaju asfaltnu podlogu), no riječ je o investiciji vrijednoj 27-28 milijuna kuna, pa će se ovaj problem rješavati kroz duže razdoblje.

Na sastanku se razgovaralo i o dovršetku izgradnje kuće oproštaja u mjesnom groblju Slobodna Vlast, izgradnji dječjih igrališta u naselju Slobodna Vlast i Majer te posebno o izgradnji društvenog doma Ovčara i sanaciji društvenog doma Musić, koje je župan i osobno obišao te se tamo susreo s mještanima. U naselju Musić susreo se s zaposlenicama projekta „Zaželi bolji život na Općini Levanjska Varoš“.

Prije toga, župan Ivan Anušić sa suradnicima je posjetio Općinu Podgorač gdje je s načelnikom Goranom Đanićem i njegovim suradnicima održao radni sastanak o zajedničkim projektima i temama od zajedničkog interesa. Između ostalog, riječi je bilo o problemu vodoopskrbe i odvodnje na području Općine Podgorač, koja je napravljena u 90 posto naselja, a planira se uskoro završiti na područjima gdje još nije provedena, a govorilo se i o projektu izgradnje poduzetničke zone.

„Što se tiče Zone, u tijeku su infrastrukturni radovi. Idemo sa projektima potpore budućim investitorima – moramo imati osigurana sredstva ovdje. Troškove investitorima ćemo svesti na minimume i dati poticaje za zaposlenje naših mještana.“, rekao je načelnik Goran Đanić, koji je istaknuo kako je zadovoljan potporom i suradnjom Županije.

Župan Anušić ranije je najavio kako će Osječko-baranjska županija u mandatu svaku lokalnu samoupravu sufinancirati jednom kapitalnom investicijom, a u Općini Podgorač to bi mogla biti upravo poduzetnička zona.

„Na radnom sastanku smo saznali ono što je ključno i problematično te prioritet u Općini Podgorač. Riječ je o vodoopskrbi i odvodnji, a govorimo i o poduzetničkoj zoni koju je načelnik naglasio, a svakako se slažem da je poduzetnička zona generator budućeg razvoja Općine Podgorač i generator budućih radnih mjesta. Osječko-baranjska županija svoju ulogu vidi upravo u tom projektu, no ostavit ćemo da Općina sama stavi prioritet na projekt koji želi, a Županija će sufinancirati projekt, kao što smo prethodno najavili da ćemo u svakoj jedinci lokalne samouprave sufinancirati jedan kapitalni projekt u ovom mandatu, izvan svega onoga što Županija kontinuirano radi na tim područjima.“, istaknuo je osječko-baranjski župan Ivan Anušić.

Nema komentara

Komentiraj