Sisačko-moslavačka županija dobila 4,7 milijuna kuna za vrlo vrijedan projekt revitalizacije kulturne baštine

Župan Ivo Žinić je u četvrtak, 5. listopada 2017. godine, u prostorijama Vlade Republike Hrvatske sudjelovao u svečanom potpisivanju ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava za projekt „Baština Zrinskih – Budućnost Banovine“.

Ukupna svota bespovratnih sredstava od 4 764 484 kune bit će upotrijebljena za financiranje potrebne dokumentacije za projekt „Baština Zrinskih – Budućnost Banovine“.

Projekt „Baština Zrinskih – Budućnost Banovine“ odnosi se na revitalizaciju kulturne baštine na području Sisačko-moslavačke županije u 4 pojedinačno zaštićena kulturna dobra: Stari grad Zrin, Kaštel Gvozdansko, Kompleks zgrada s visokom peći u Bešlincu – Rujevac i Ruševine crkve Sv. Marije Magdalene.

Integrirani program obuhvatit će izradu projektne i ostale dokumentacije, obnovu kulturnih dobara i stvaranje turističke ponude u svrhu učinkovitog upravljanja i korištenja kulturne baštine.

Kulturna dobra se odnose na graditeljske spomenike srednjeg i ranog novog vijeka a ovaj prostor najuže je povezan sa knezovima Zrinskim. Zrinski su stoljećima bili okosnica političkog, gospodarskog i kulturnog razvoja Hrvatske, ostavili su bogato povijesno i kulturno nasljeđe koje danas nije u zadovoljavajućem stanju.

Kao dio projekta revitalizacije Banovine Županija je osnovala ustanovu u kulturi „Interpretacijski centar baštine Banovine“.

Nema komentara

Komentiraj