Veliki projekt osječko-baranjskog župana koji donosi višestruke benefite

Osječko-baranjska županija od sljedeće godine osigurat će besplatan školski obrok za svu djecu.

Školska prehrana će od 1. siječnja 2018. godine biti besplatno dostupna svim učenicima osnovnih škola Osječko-baranjske županije, što je prvi takav primjer u Hrvatskoj.

“Besplatan školski topli obrok s naših polja” mogao bi se nazvati projekt Županije koji je osmislio i u djelo odlučio provesti novi župan Ivan Anušić (HDZ). Obećao je to u predizbornoj kampanji i realizacija počinje u novoj godini, a na to su ga potaknule scene iz predsjedničke predizborne kampanje Kolinde Grabar-Kitarović kada su tijekom posjeta OŠ u Belom Manastiru doznali da djeca kojima roditelji ne mogu plaćati užinu mole za ostatke hrane.

“Za djecu je to bilo strašno ponižavajuće. Tada je iz kampanje za tu svrhu donirano 50.000 kuna, ali je jasno da to nije moglo trajno riješiti problem. Srećom, on je u Belom Manastiru u međuvremenu riješen, ali puno je škola i slučajeva gdje to nije tako, a mi u hranom bogatoj županiji ne smijemo dopustiti da jedno jedino dijete bude gladno. Zato smo krenuli u ovaj projekt i dobili podršku Županijske skupštine, ali i praktički svih gradova i općina koji će sufinancirati projekt iznosima od 10 do 50 posto, ovisno o mogućnostima”, rekao je za Jutarnji list Anušić.

Na pitanje novinara strahuje li da ga prozovu za populizam Anušić odgovara kako mu to uopće ne predstavlja problem.

“Neki će to tako shvatiti, ali to je njihov problem. Ja smatram da nije. Štoviše, mislim da bi ovaj projekt mogao i trebao zaživjeti u cijeloj Hrvatskoj, jer donosi nekoliko benefita. Prvi je, naravno, da se time olakšava budžet roditeljima, no ovo je višesložan projekt koji uključuje i OPG-e i proizvođače hrane”

U sljedećoj godini to će biti pilot-projekt, ali do 2020. godine plan je da svaka škola u našoj županiji ima svoju vlastitu opremljenu kuhinju sa zaposlenim kuharima, koji će tamo pripremati jela od hrane proizvedene na našim poljima i u našoj prehrambenoj industriji. Trebat će nam tu, naravno, i pomoć Ministarstava da opremimo kuhinje i zaposlimo kuhare, što smo spremni i sufinancirati, ali i suradnja proizvođača u koju ne sumnjam, jer oni vape za jednim tako sigurnim tržištem za plasman robe, čime dodatno potičemo i jačamo gospodarstvo. Time ćemo dobiti i da sva naša djeca jedu zdravu, domaću hranu u školama.

Zato idemo i u projekt ULO hladnjače kako bi se hrana imala gdje čuvati i skladištiti što zbog potreba školske užine, što zbog pomoći seljacima da robu prodaju onda kada joj je cijena najviša. Vjerojatno će u realizaciji biti problema, ali mislim da nijedan neće biti nerješiv, a benefiti za sve bit će neprocjenjivi – uvjeren je Anušić, piše Jutarnji list.

 

Nema komentara

Komentiraj