Njemačka kancelarka apelirala na Europljane da se drže mjera protiv pandemije

Foto: Pixabay

Njemačka kancelarka Angela Merkel u utorak je izrazila zabrinutost zbog razvoja pandemije koronavirusa u Europi te je upozorila na potrebu zadržavanja mjera borbe protiv širenja zaraze.

“Broj novozaraženih povećava se u gotovo svim područjima Europe. Situacija je i dalje nepromjenjivo ozbiljna”, rekla je njemačka kancelarka obraćajući se Europskom odboru regija.

Ponovila je svoj apel građanima Europske unije da na smiju prokockati dosadašnje uspjehe te je potrebno pod svaku cijenu spriječiti novi “lockdown”.

“Mnogi su izgubili živote. Mi moramo pokazati da smo naučili lekciju i građane Europe zamoliti da i dalje budu oprezni, da poštuju mjere poput držanja razmaka, nošenja zaštitnih maski kako bi spriječili širenje virusa i održali naše gospodarske aktivnosti”, rekla je kancelarka obraćajući se odboru.

Ona je kao predstavnica Njemačke, zemlje koja trenutno predsjeda Vijećem Europske unije, obećala brzi dogovor o primjeni paketa pomoći gospodarstvima zemalja članica u prevladavanju krize uzrokovane pandemijom.

Ubrzo pošto je Njemačka preuzela rotirajuće predsjedanje od Hrvatske, čelnici EU-a su za sljedeći proračun (2021. – 2027.) i instrument “EU sljedeće generacije” dogovorili paket od 1,8 bilijuna eura.

Parlament tek treba potvrditi novi proračun.

Merkel je rekla da Njemačka radi na postizanju kompromisa s parlamentom te je optimistična da će u tome uspjeti. Pregovori s eurozastupnicima nastavljaju se u srijedu.

(Hina)

Nema komentara

Komentiraj