Plenković o oporbi: Ne osvrćemo se na njih, neka rješavaju svoje probleme

Foto: Hina

Zajednička sjednica Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a održana je u Zagrebu, u stranačkoj središnjici na Trgu žrtava fašizma.

Nakon sjednice, pred novinare je izašao predsjednik HDZ-a Andrej Plenković.

– Redovita sjednica, razmotrili smo sva zbivanja od prošloga tjedna, osobito Dan Hrvatskog sabora, potom samit u Sloveniji, ministar Davor Božinović izvijestio je o situaciji koja je bila na granici prema nezakonitim migrantima. Dotaknuli smo i sve teme ovoga tjedna, što se tiče sjednice Vlade te Hrvatskog sabora. Što se tiče anketa koje su izašle jučer, zadovoljni smo da je HDZ stabilna politička stranka, snaga u koju očito mnogi broj građana vjeruje, s obzirom na okolnosti koje se događaju u drugim strankama, ističe premijer Andrej Plenković.

Na pitanje, nedostaje li HDZ-u zapravo prava oporba, šef HDZ-a odgovara.

– Oporba ima svojih problema, mi smo dobili povjerenje kada treba. Na oporbu se ne osvrćemo, neka sami rješavaju svoje probleme. Niti smo ih kreirali, niti se njima veselimo. Dobro je da ovakve situacije raščiste najširem krugu sugrađana horizonte oko toga tko je tko.
Dodaje da će HDZ u tri godine napraviti sve da hrvatsko društvo bude bolje nego što je bilo jučer ili nego što je danas.

“Nek se oporba dogovori oko potpredsjednika Sabora”

Tko će biti potpredsjednik Sabora, oni će podržati, kaže da HDZ tu ne arbitrira i da će se držati dobrih običaja.

– Oporba ima dva potpredsjednika Sabora, na njima je to da dogovaraju.

Komentirao je i Ivana Penavu kao novog predsjednik Domovinskog pokreta.

– Postoje akteri na desnijem spektru HDZ-a. To su Most, Domovinski pokret i Suverenisti. Jedna opcija ima 1 posto, druga ima 3 posto, a treća ima 6,5 posto. Mi imamo 27 posto. Uz sve njih koji su se uprli da sruše HDZ, mi smo potvrdili drugi mandat ove Vlade.

Razvijaju se stranke koje se protive suradnji s manjinama, ističe Plenković.

– Misle da su bolji Hrvati, katolici ili domoljubi nego mi. Mi ne mislimo tako, a očito ne misli niti velika većina hrvatskih birača. To mogu govoriti oni koji ne poznaju politiku Franje Tuđmana, HDZ-a, koji ne poznaju ulogu najsnažnije stranke u Hrvatskoj. Da je to tako kao što oni misle, bili bi na mjestima premijera, Vlade, imali bi 31 ili 27%, a mi bismo im zavidjeli te mislili da su oni u pravu, a mi u krivu. Oni su se svi maknuli od nas jer su se htjeli micati. Filozofija Miroslava Škore i Domovinskog pokreta bila je srušiti Kolindu Grabar-Kitarović do Zorana Milanovića. Potom su htjeli srušiti mene. Nažalost, prvi su korak uspjeli učiniti, a drugi nisu i neće. A sada neka stoje tamo gdje jesu.

Nema komentara

Komentiraj