Marijan Kustić novi šef HNS-a!

Marijan Kustić

Za prvog dopredsjednika HNS-a izabran je Ante Vučemilović-Šimunović, a uz njega tu su još Damir Mišković, Slavko Prišćan, Nenad Črnko i Mario Smodlaka.

Na sjednici skupštine Hrvatskog nogometnog saveza dobili smo novog predsjednika, Davora Šukera naslijedio je jedini kandidat na izborima – Marijan Kustić.

Skupštinu je otvorio dosadašnji predsjednik Šuker koji je naslov predsjednika našeg nogometnog saveza uživao od svog prvog mandata 2012. godine, ali drugi nije uspio provesti do kraja.

hns-noviHrvatski nogometni savez – HNS

Riječ je prije puštanja filma, koji će pokazati što je Davor Šuker kroz ova gotovo dva mandata radio, dobio počasni predsjednik Saveza, Branko Mikša.  – Novo vodstvo imat će velike obaveze. Davor Šuker napravio je ono što smo mislili da se neće moći, gotovo nemoguće. Mislim da je u redu pustiti nekome da završi drugi mandat do kraja kada je već odradio ovoliko, ali dobro, što je – tu je. U posljednje vrijeme imali smo poneke interesne igre, puštene informacije i poluinformacije, a nisu pomogle ovoj situaciji. Mislim da je to bilo samo za dizanje tiraže tiska i javnih medija, a Savezu je čak i naštetilo. Mislim da je to bilo bez razloga jer ovaj Savez ide jasnim koracima naprijed – rekao je Branko Mikša, počasni predsjednik HNS-a i dodao: – Nemam ništa drugo dodati nego to da želim da se ova Skupština završi demokratski, a tebi, Davore, želim sreću u radu u Izvršnom odboru UEFA-e.

Nakon filma, oproštajni govor počeo je i sam Davor Šuker: – Nastojao sam 24 sata dnevno, 365 dana u godini dati sve od sebe da HNS postane najbolji mogući. Nadam se da sam u tome i uspio. Ponosan sam na srebro 2018. jer je to najveći uspjeh našeg nogometa. Zahvaljujem svima koji su mi u tome pomogli. Drago mi je da sam kao igrač i predsjednik bio dio naša dva najveća uspjeha, bronce 1998. i onda srebra – započeo je Šuker, a zatim nabrojao uspjehe mladih reprezentacija, ženskog nogometa i futsala.  – Iznimno mi je drago da smo uspješno prebrodili koronarazdoblje. Drago mi je i što sam učinio puno kako bi Hrvati i Hrvatice radili na istaknutim pozicijama u FIFA-i i UEFA-i.  – Ovo nije zbogom. Bio sam i ostat ću odan hrvatskom nogometu svim svojim bićem. Vidimo se, uostalom, već u rujnu kada opet kreću reprezentativne akcije. Pokazao je Šuker i lijepe manire dodijelivši poklone mnogim ženama koje su kroz ove godine radile s njim u Savezu, a onda je na pozornicu došao Marijan Kustić i primio hrvatski dres s brojem devet i natpisom ”el presidente”. Potom je Šuker predložio i razrješenje sebe kao predsjednika i isto tako promjene funkcija najbližih suradnika. Marijan Kustić potom je izašao na pozornicu i rekao: – Hvala Davore, drago mi je što si mene bio izabrao da ti budem suradnik, imali smo sjajnu suradnju. Svi ovi uspjesi nisu plod jednog čovjeka nego timskog rada, svih vas okupljenih, svih naših volontera. Bez njih ne bi bilo ni nas. Želim da vodstvo koje sada bude izabrano radi također timski, svi znaju da ja tako funkcioniram. Nisam bio vrhunski igrač, igrao sam amaterski, ali sam išao korak po korak.  Rekao je Kustić i kako je Šuker bio informiran o svemu i da mu se nije išlo iza leđa.  – Nakon što je Davor odlučio da se neće kandidirati za novi mandat, ja sam odlučio kandidirati se i prije službene objave sam o tome informirao Davora. Mislim da je to korektno i bitno da se zna da smo dobro surađivali. – Tu sam osam godina, radim  u kontinuitetu, ne želim sada duljiti. Nema nekih posebnih noviteta. Želim samo zaželjeti svim našim klubovima velik uspjeh. Moramo biti jedinstveni i davati jedni drugima podršku.  Prema najavama, Kustićevo mjesto izvršnog direktora Saveza zauzet će dosadašnji predsjednik Zagrebačkog nogometnog saveza i bivši potpredsjednik Dinama Tomislav Svetina, a Stipe Pletikosa postao je tehnički direktor. Ulazak nogometaša koji ima 114 nastupa za vatrene sigurno je dobra vijest za hrvatski nogomet, ali i za imidž HNS-a u kojem zasad na funkcijama prevladavaju političari, a ne nogometaši. Pletikosa je čovjek bez ijedne mrlje u nogometnoj karijeri, Marijan Kustić jako je pametno postupio što ga je pozvao u HNS. Time će sigurno udovoljiti i nogometnom jugu, koji je prijašnjih godina bio u ratu sa Savezom.

Jednoglasni Kustić izabran je za predsjednika, a potom je opet imao govor: – Za mene je ovo jako emotivan trenutak – rekao je kroz suzne oči i samo kratko dodao: Želim da svi radimo zajedno za hrvatski nogomet!  Predložio je potom Kustić svoje najbliže suradnike. Za prvog dopredsjednika HNS-a izabran je Ante Vučemilović-Šimunović, a uz njega tu su još Damir Mišković, Slavko Prišćan, Nenad Črnko i Mario Smodlaka. Poznato je i 16 kandidata za novi saziv Izvršnog odbora HNS-a. To su Đuro Bukvić, Nenad Črnko, Nenad Horvatić, Davor Ivić, Mato Kljajić, Ante Kulušić, Josip Kuterovac, Drago Lucić, Robert Markulin, Damir Mišković, Slavko Prišćan, Božidar Šikić, Ile Topuzović, Ante Vučemilović-Šimunović, Darko Raić-Sudar i Mario Smodlaka. Budući da Izvršni odbor HNS-a uz predsjednika Saveza broji još 16 članova, izvjesno je da će svi kandidirani biti i izabrani te da će dobiti četverogodišnji mandat u vladi hrvatskog nogometa. U odnosu na prethodni saziv, u Izvršnom odboru tako više nećemo gledati Željka Biondića i Dubravka Galovića te Tomislava Svetinu koji kao novi izvršni direktor po statutu i ne može biti član IO. Nova lica su Božidar Šikić, Darko Raić-Sudar i Mario Smodlaka.

(Izvor:Jutarnji.hr)

Nema komentara

Komentiraj