OVO NEMA NITKO U HRVATSKOJ! ‘NOGOMETNI GRAD‘ U OSIJEKU NA DESNOJ OBALI DRAVE!

Osječka nogometna arena s 12.800 potpuno natkrivenih mjesta po mnogo čemu bit će posebna.

Trenutno najveći projekt u sportskoj infrastrukturi u Hrvatskoj – pravi “nogometni grad” na desnoj obali Drave, a koji podrazumijeva stadion koji će primati nešto manje od 13.000 gledatelja i kamp sa sedam pomoćnih terena – ponovno vidljivo napreduje svakim danom.

Radovi na pristupnoj cesti su skoro pred završetkom, a osječka nogometna arena, kako doznajemo, bi u idućih nekoliko mjeseci, a najkasnije do konca godine, trebala biti u potpunosti pod krovom. I tako će, iako još uvijek nedovršen, stadion na Pampasu postati i prvo potpuno natkriveno nogometno zdanje u Hrvatskoj.

image

 VLADO KOS/CROPIX

U nedavnom razgovoru za Sportske novosti klupski direktor Vlado Čohar odredio se i o konkretnom vremenskom razdoblju u kojem će stadion biti dovršen, a klub se iz Gradskog vrta preseliti na Pampas. Taj čin trebao bi se dogoditi početkom iduće sezone, a to je za deset mjeseci, odnosno, u srpnju 2022. godine. Odbrojavanje do trenutka kada će Bijeloplavi dobiti ključ novog doma u ruke, dakle, komotno može početi.

6389279

6675651

To je komplicirani kapitalni projekt i mi smo u klubu optimisti da će se u narednom periodu nešto pozitivno dogoditi i da će ljudi opet vidjeti nekakav napredak… Nije realno da stadion bude završen do kraja ove sezone. S obzirom na dinamiku koja je vidljiva, očekujemo da bi sezonu 2022./23. trebali početi na novom stadionu. Hoće li se već prva utakmica iduće sezone igrati na novom stadionu, druga ili treća, manje je bitno – rekao je Čohar.

Projekt Pampas predstavljen je u travnju 2018. godine, nekoliko mjeseci kasnije na 13,5 hektara tada močvarnog zemljišta u širem gradskom centru zabodena je i “prva lopata”. Tada je kao konačni rok završetka radova najavljen kraj 2020. godine, čak je i službeni naziv projekta glasio “Pampas 2020.”, no brzo je postalo jasno kako su ti rokovi ipak bili nerealni. Oduljilo se, ali zato će se čekanje isplatiti.

Osječka nogometna arena s 12.800 potpuno natkrivenih mjesta po mnogo čemu bit će posebna u Prvoj HNL. Imat će četiri zvjezdice UEFAe i predviđeno je da postane novo gradsko središte jer će zahvaljujući svojoj ponudi uslužnih djelatnosti živjeti 365 dana u godini, a ne samo za vrijeme utakmica. Da nije tako, teško da bi čitava investicija od 40-ak milijuna eura koju klub financira sam, bez ijedne lipe iz državnog proračuna, bila isplativa. Dimenzije samog stadiona su 188 puta 150 metara i bit će u visini sedmerokatnice (odnosno 22,5 metara), a projektiran je tako da će kapacitet u perspektivi moći biti proširen na 15.000 stolica.

Prvi redovi tribina bit će udaljeni svega pet-šest metara od igrališta, dok će se iznad zadnjeg reda tribina nalaziti tzv. sky promenada na kojoj će gledateljima biti dostupna gastro ponuda, a istovremeno će neometano moći pratiti utakmicu. Stadion će imati i sadržaje koji su odavno standardi na europskim nogometnim arenama, poput sky boxova na zapadnoj tribini, a kojih će na Pampasu biti osam. Tijekom same gradnje došlo je, međutim, do neznatne izmjene projekta, pa se odustalo od apsolutno nepotrebnih, za jedan stadion čak i neprimjerenih detalja poput saune i jacuzzija na vrhu zapadne tribine, iz kojih bi se, kako je prvobitno bilo zamišljeno, pratila zbivanja na travnjaku. U unutrašnjosti će se, pak, nalaziti sobe za igrače, moderni rehabilitacijski centar, fitness…

 

(Izvor:Sportskenovosti.hr)

Nema komentara

Komentiraj