Radić (HDZ): “Gospodarstvo u Osijeku se razvija stihijski”

0
389

Šokantni podaci i jasne poruke gradskoj upravi s ciljem jačanja gospodarstva u Osijeku, čule su se na današnjoj konferenciji za javnost u organizaciji GO HDZ-a Osijek.

Gradska organizacija HDZ-a grada Osijeka danas je održala konferenciju za javnost u Gospodarskoj zoni Nemetin na kojoj je predsjednik osječke organizacije Ivan Radić jasno ukazao na probleme zbog kojih nema investitora u ovoj zoni kao i na činjenicu koliko se sredstava na ime potpora iz gradskog proračunu izdvaja za javni, a koliko za realni sektor. Povod ovoj konferenciji je za sutra sazvana tematska sjednica Gradskog vijeća grada Osijeka na kojoj će jedna od dvije točke dnevnog reda biti rasprava o stanju gospodarstva Grada Osijeka i pregled mjera koje se provode s ciljem poticanja razvoja poduzetništva i gospodarstva.
Ako ste pogledali ovaj dokument koji su vijećnici dobili mogli ste vidjeti da je paušalno napisan jer u tom dokumentu nema analitički obrađen niz podataka koji predstavljaju pokazatelje razvoja gospodarstva jednog grada odnosno nema onoga što se i u nazivu spominje, a to je niz mjera za poticanje gospodarstva. Tu su tablice s podacima koje su zapravo preuzete sa stranica Financijske agencije. To je puno više alibi dokument jer ima svrhu da se stvori dojam da nam gospodarstvo buja dok nažalost oko nas možete vidjeti da nam jedino buja korov, a investitora nema. Zanima nas koje je to investitore grad Osijek pokušao dovesti, s kojima se sada trenutno pregovara, koji su to investitori odbili doći ulagati u naš Grad te imamo li službenu stranicu iz koje je vidljivo kako ulagati u gradu Osijeku odnosno u ovu gospodarsku zonu, postavlja javno pitanja gradskoj upravi predsjednik Radić.
Jedan od razloga zašto nema poduzetnika je šokantan, a to da Gospodarska zona u Nemetinu nema riješenu oborinsku odvodnju. Dakle, zona nije u potpunosti infrastrukturno opremljena i zbog toga investitori ne mogu ovdje dobiti sve potrebne dozvole kako bi mogli izgraditi svoje objekte i započeti s radom. Drugi jednako šokantan podatak je da u javnom dokumentu koji su vijećnici dobili za sutrašnju sjednicu na 16-toj stranici jasno stoji netočan podatak, a to je da je zona u potpunosti infrastrukturno opremljena i da ima, između ostalog, i oborinsku odvodnju. Molim da se o ovom očituju iz gradske uprave kao i tome zašto zona nije do kraja opremljena. 2017. godine Ministarstvo gospodarstva je raspisalo javni poziv na koji su se mogli javiti svi gradovi i općine u Hrvatskoj radi povlačenja sredstava za infrastrukturno opremanje poduzetničkih zona.
Grad Osijek je mogao kroz taj javni poziv dobiti bespovratno i do 10 milijuna kuna što bi uvelike pomoglo u rješavanju ovog problema. Postavljamo pitanje je li se grad Osijek javio na taj javni poziv, ako je, zašto nije dobio novce, a ako se nisu prijavili neka odgovore zašto se nisu javili na poziv putem kojeg su mogli do kraja izgraditi infrastrukturu u Nemetinu. Nažalost to je sve potvrda da se gospodarstvo u Gradu razvija stihijski i bez plana. Pozitivni efekti u gospodarstvu u Osijeku su posljedica niza mjera i poreznih rasterećenja koja nam dolaze s državne razine. Usporedite li ovaj paušalni dokument s Akcijskim planom za rasterećenje gospodarstva koji je predstavljen na prvoj sjednici Vlade Republike Hrvatske u 2019. godini onda ćete vidjeti da je Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta vrlo jasno definiralo na koji način će ukidanjem ili pojednostavljenjem čak 314 različitih administrativnih procesa i obveza poduzetnicima na godišnjoj razini uštedjeti sveukupno 626 milijuna kuna. To su konkretne mjere kakvih u gradu Osijeku nema. Također je potrebno promijeniti distribuciju subvencija iz gradskog proračuna. Grad Osijek izdvaja ukupno 57 milijuna kuna za subvencije gospodarstvu. Od toga 50 milijuna kuna odlazi javnom sektoru odnosno gradskim poduzećima, a samo 7 milijuna kuna ide privatnom odnosno realnom sektoru. Ako govorimo o poduzetničkoj klimi i razvoju gospodarstva ne bismo li onda trebali više sredstava usmjeriti prema realnom sektoru koji treba biti generator razvoja Grada, a javni sektor treba biti na usluzi realnom sektoru, pita Radić.
Na kraju zaključuje. Ova zona se mora do kraja što prije opremiti i Grad mora više sredstava izdvajati za realni sektor. Gradskoj upravi predlaže da u suradnji s gospodarstvenicima, Hrvatskom udrugom poslodavaca i Hrvatskom gospodarskom komorom izradi mjere iz nadležnosti Grada kojima će se konkretno pomoći poduzetnicima u rješavanju njihovih problema i time potaknuti razvoj gospodarstva grada Osijeka.

Nema komentara

Komentiraj