Osječki Crveni križ predstavio svoje projekte i dostignuća; 600 osoba svakodnevno koristi njihove usluge

0
411

Čelnici Gradskog društva Crvenog križa Osijek u utorak su, 12. ožujka 2019. godine, održali su konferenciju za novinare na kojoj su predstavili rezultate projekata ovog Društva u 2018. godini te najavili važnije programe, projekte i aktivnosti za tekuću godinu.

Uvodno izlaganje podnio je ravnatelj Gradskog društva CK Osijek Denis Ćosić, a govorili su i izvršni predsjednik Hrvatskoga Crvenog križa Robert Markt, predsjednik GD CK Osijek dr. sc. Aleksandar Včev, predsjednik Savjeta za razvoj ovog Društva dr. sc. Željko Turkalj i drugi. U ime Osječko-baranjske županije na konferenciji je sudjelovao predsjednik Županijske skupštine Dragan Vulin, koji je čestitao djelatnicima i volonterima osječkog Crvenog križa na dosadašnjem radu i poželio im uspješan daljnji rad. Nazvao ih je perjanicom Hrvatskog Crvenog križa.

Na konferenciji je rečeno da se uslugama osječkoga Gradskog društva Crvenoga križa na dan koristi između 500 i 600 osoba, a uz redovite aktivnosti Društvo sudjeluje u provedbi nekoliko EU projekata, vrijednih 12,6 milijuna kuna. Nadalje, plan dobrovoljnog davanja krvi premašen više od 58 posto jer je prikupljena 13.291 doza krvi, što je 4.816 više od planiranog, od čega je 11,5 posto prikupljeno od osoba koje su prvi put dale krv.

– Prikupljamo 9,66 doza krvi na 100 stanovnika, a hrvatski je prosjek 4,57 doza na 100 stanovnika – rekao je Ćosić.

Osječki Crveni križ prošle je godine sudjelovao u osam vježbi zaštite i spašavanja te organizirao 60 tečajeva prve pomoći za 990 polaznika. U sklopu socijalno-humanitarnih aktivnosti prikupljeno je više od 64 tone hrane te više od četiri tone odjeće i obuće, u pučkoj kuhinji pripremljeno je više od 55.000 obroka, a 22 osobe su, u skladu s odlukama mjerodavnih sudova i Probacijskog ureda, odradile više od 1.400 sati rada za opće dobro. Nastavljena je provedba programa “OsnaŽENA2”, u sklopu projekta “Zaželi”, zapošljavanje 35 teže zapošljivih žena, na poslovima pomoći starijim osobama i osobama u nepovoljnom socijalnom položaju.

Nema komentara

Komentiraj