Održan sastanak Hrvatske zajednice županija s predstojnicima ureda državne uprave

Nakon jučerašnjeg potpisivanja Sporazuma o povjeravanju poslova ureda državne uprave županijama, koje su župani pojedinačno potpisali s ministrom uprave Ivanom Malenicom, danas je održan sastanak i s predstojnicima ureda državne uprave u Vodicama.

Uz ministra uprave Ivana Malenicu, ministra državne imovine Marija Banožića te državnu tajnicu Ministarstva uprave Josipu Rimac, sastanku je prisustvovao i predsjednik Hrvatske zajednice županija Goran Pauk.

Podsjećamo, reforma javne uprave zahtijevala je promjenu 66 zakona, a ministar Malenica izrazio je zadovoljstvo dinamikom procesa od preuzimanja funkcije ministra. Do sada su uredi državne uprave i županijske službe predstavljali dva sustava koja su se ispreplitala na terenu, ali reformom će jedinstveni sustav građanima pružiti bržu i efikasniju javnu upravu.

Predsjednik Hrvatske zajednice županija i župan Šibensko-kninske županije Goran Pauk zahvalio je predstojnicima na kooperativnosti u cijelom procesu pripreme reforme. „Županije se godinama zalažu za fiskalnu i funkcionalnu decentralizaciju jer čvrsto vjerujemo u načelo supsidijarnosti i potrebu da se poslovi iz domene javne vlasti trebaju obavljati na razini najbližoj građanima. Od funkcionalne decentralizacije očekujemo racionalizaciju i pojednostavljivanje procesa te povećanje efikasnosti obavljanja poslova, što će dugoročno dovesti do ušteda u sustavu. Objedinjavanjem i samostalnim izvršenjem aktivnosti unutar različitih resora, pruža nam se prilika da značajnije participiramo u vlastitoj lokalnoj zajednici, a građanima i poduzetnicima omogućava rješavanje brojnih predmeta značajno brže i na jednom mjestu“, ističe Pauk.

Poslovi koji će od 1. siječnja 2020. biti povjereni županijama prvenstveno se odnose na upravna područja gospodarstva (obrt, ugostiteljstvo, turizam, trgovinu, cestovni prijevoz), društvenih djelatnosti (hrvatski branitelji, šport, predškolski odgoj, školstvo kulturu), opće uprave (državne matice, registri birača, udruge).

Konkretno, riječ je o više od 200 različitih poslova koje su do sada obavljali uredi državne uprave – od otvaranja obrta i kategorizacije apartmana do braniteljskih pitanja i procjene vrijednosti nekretnina, a s obzirom na poštivanje načela supsidijarnosti, ove će usluge biti najbliže građanima i, što je najvažnije, sukladne potrebama „s terena“, koje regionalna samouprava najbolje poznaje.

Nema komentara

Komentiraj