Zagrebački SDP predlaže otpis računa struje Zagrepčanima u kontejnerima

Foto: Hina

Zagrebački SDP izvijestio je u utorak da je u Gradskoj skupštini pokrenuo inicijativu da se i Zagrepčanima koji nakon potresa žive u stambenim kontejnerima. otpišu računi za struju.

 

Iz SDP-a tvrde da su Vlada i Grad Zagreb u ovom slučaju “pali na ispitu solidarnosti” i da su građani “prepušteni sami sebi”.

Inicijativom koja će se naći na dnevnom redu Gradske skupštine 2. veljače, se zadužuje zagrebački gradonačelnik Milan Bandić da u roku od 30 dana od dana donošenja, pokrene inicijativu prema Vladi da se Zagrepčanima čiji su objekti pretrpjeli štete i za koje je osiguran privremeni zamjenski smještaj u stambenim kontejnerima, otpišu potraživanja nastala priključenjem zamjenskog objekta na elektroenergetsku mrežu.

Zagrebački SDP pozdravio je na konferenciji za novinare Vladin zaključak kojim je zatražila od Hrvatske elektroprivrede (HEP) otpis računa za struju za Sisačko-moslavačku, Karlovačku i Zagrebačku županiju nakon potresa u prosincu.

No, upitali su iz SDP-a, što je sa Zagrepčanima koji već deset mjeseci od potresa žive u kontejnerima jer su im domovi uništeni u potresu u ožujku. Većina ih, naglašavaju, plaća račune od nekoliko tisuća kuna.

“Zašto su građani od strane Vlade i Grada diskriminirani? Je li im lakše živjeti u kontejnerima nego stanovnicima Sisačko-moslavačke županije?,  upitao je SDP-ov Matej Mišić.

Naveo je primjer tročlane obitelji koju je ta stranka posjetila, a koja je dobila u prosincu račun za struju u iznosu od 4000 kuna  – 2150 kuna šestomjesečne razlike za korištenje električne energije te račun za prosinac oko 1800 kuna.

“Vlada i Grad Zagreb su u ovom slučaju pali na ispitu solidarnosti, građani su prepušteni sami sebi, a glavni čovjek za obnovu Damir Vanđelić daje izjave u medijima da razmišlja o kandidaturi za gradonačelnika”, ustvrdio je Mišić.

Prema njegovu mišljenju “očito je da obnove neće biti još nekoliko mjeseci”  te smatra kako je prvi nužni korak koji je sada potrebno napraviti – minimalno olakšati ljudima situaciju i životne uvjete..

“Jedan od prvih koraka je otpis računa po istom principu kao što je to napravljeno za Sisačko-moslavačku, Karlovačku i Zagrebačku županiju”, poručio je.

SDP-ov zastupnik Darko Liović izrazio je zadovoljstvo što je gradonačelnik Milan Bandić odlučio posegnuti za proračunskom zalihom i dodijeliti 3,3 milijuna kuna Sisačko-moslavačkoj županiji, što je zagrebačka oporba tražila.

“Valjda je procijenio da je politički oportuno to napraviti da se ne blamira na Skupštini i da ga ne prozivamo. Važno je da je Zagreb iskazao solidarnost na ovaj ili onaj način i nakon 27 dana odlučio usmjeriti pomoć”, rekao je.

Osvrnuo se na točku koja će se naći na sjednici Skupštine, Bandićev prijedlog o gradnji 30 zgrada u Klari, gdje bi se smjestili oni koji čekaju obnovu domova, što ih je, kaže, zaprepastilo.

U SDP-u to smatraju bacanjem proračunskih novaca, a ujedno se, kaže Liović, šalje poruka da niti sam gradonačelnik ne vjeruje da će kuće i domovi biti obnovljeni na vrijeme.

“To nije način kako pomoći ljudima. Što će biti s tim zgradama nakon što završi obnova? Koji je motiv odluke – pomoć ili angažiranje građevinske operative po nepoznatim kriterijima?”, upitao je Liović.

(Hina)

Nema komentara

Komentiraj