Zubčić: Nastavi li se ovako, slijede nam tmurni dani

Foto: Pixabay

U Hrvatskoj je 18. studenoga zabilježen rekordan 3251 novi slučaj zaraze koronavirusom, a umrlo je 38 osoba, izvijestio je u srijedu Nacionalni stožer civilne zaštite. U Osječko-baranjskoj županiji bilo je 200 novooboljelih, a preminulo je čak deset osoba, najviše u jednom danu od početka epidemije koronavirusa.

Kako prenosi Glas Slavonije ravnatelj Kliničkog bolničkog centra Osijek, doc. dr. sc. Željko Zubčić, komentirao je velik broj umrlih u Osječko-baranjskoj županiji. “U KBC-u Osijek preminulo je 11 osoba, deset s područja Osječko-baranjske županije i jedna osoba s područja Brodsko-posavske županije. Što se tiče godišta i komorbiditeta, među njima ima i mlađih i starijih osoba, naravno s opsežnim komorbiditetima, od malignih i srčanih do ostalih kroničnih bolesti”, izjavio je Zubčić na konferenciji za novinare.

Kada je riječ o kapacitetima, ravnatelj je istaknuo kako je KBC odavno spreman. “Međutim, mi smo na maksimalnim kapacitetima. Osigurali smo za liječenje COVID-a 220 kreveta i morate uračunati u to da imamo oko 110 kreveta za izolaciju pacijenata sa sumnjom na zarazu. To znači da je ukupno 300-tinjak kreveta KBC Osijek izdvojio za ovu epidemiju COVID-a. Mi smo spremni, ali smo već sada dosta popunjeni – Infektologija 1 ima od pet do deset posto mjesta dok je Infektologija 2, smještena u takozvane barake bivše Psihijatrije, popunjena. Vidjet ćemo koliko će biti otpusta pacijenata. Internistički je COVID odjel također popunjen. Imamo još nekih rezervnih kapaciteta, ali ako popunimo sve te kapacitete i popunimo li Opću županijsku bolnicu Našice, posljednja nam je linija dvorana Gradski vrt koju pripremamo kao krajnji scenarij. Mislim da je upozorenje ljudima i sama brojka, prema kojoj je od početka epidemije u KBC-u Osijek, kao posljedica COVID infekcije, umrlo 156 osoba. To je prilično velika brojka i mislim da je to veliko upozorenje svima”, istaknuo je doc. dr. Zubčić.
Kako je dodao, brojke novooboljelih u Osječko-baranjskoj županiji su posljednjih dana i tjedana velike te smatra da je previše za ovu županiju i za Osijek. “Računice su jednostavne – od tih dvije stotine novooboljelih dnevno, od sedam do osam posto će završiti na bolničkom liječenju, a oko jedan do jedan i pol posto završit će na respiratoru za sedam do deset dana. To su jednostavne računice i ako se trend s ovakvim brojkama nastavi i ako se ljudi ne budu pridržavali uputa i ne budu li držali distancu te ako bi rastao broj novopozitivnih, slijede nam prilično tmurni dani”, upozorio je ravnatelj, dr. Željko Zubčić.

Izvor: Glas Slavonije

Nema komentara

Komentiraj