Gliptoteka HAZU otvara izložbu Lade Luketić “Identiteti drugih”

foto: Pixabay

Gliptoteka HAZU u Zagrebu otvara u srijedu, 30. prosinca, izložbu Lade Luketić “Identiteti drugih”, na kojoj umjetnica predstavlja recentan ciklus slika, objekata i videa u site specific instalaciji.
Luketić u svom novom radu propituje kanone polazeći od europskog kanona antičke umjetnosti, koji se smatra idealom lje­pote kojem superponira i  postavlja fotografije lica iz stvarnog svijeta, koji je istovremeno i surov i lijep, ističe se u najavi.

Umjetnica objašnjava kako je riječ stvarnom svijetu koji je od nas udaljen i u kojem se opažaju tragovi dugog iskustva zapadne kolonizacije. “Treba li i taj svijet proći kroz filtere eurocentrizma i zapadnih umjetničkih mjerila da bismo ga uistinu vidjeli i da bi nam postao razumljiv i zanimljiv?”, pita se.

Stoga propituje impe­rijalni pogled i različitosti koloniziranih kultura te vizualnim sredstvima, putem materijala, simbola, znakova, tekstura, prikazuje složene odnose kulturne dominacije i nadmoći.

“Izložba propituje dvojakost između unutrašnjega – zaštićenog, visoko estetiziranog, urbanog prostora suvremenog čovjeka – i vanjskoga – tragičnog, ratnog, nasilnog, migracijskog prostora”, ustvrdila je u popratnom tekstu svog izložbenog projekta.

Luketić smatra kako nam ta dvojakost unutarnjeg i vanjskog prostora daje osjećaj da još uvijek postoji jasna granica među njima, međutim digitalizacija, masovni mediji, široka dostupnost svih informacija (i onih lažnih), unijeli su drastične promjene u sve pore društvenog života brišući postepeno te granice.

“Samo mjesto izlaganja u Gliptoteci HAZU kao mjestu memorije i muzealizacije klasičnog naslijeđa dodatno ističe problematiku kulturnog kontakta i poja­čava zamišljeni umjetnički dijalog između različitih vizualnih kanona”, ocijenila je

Lada Luketić rođena je 1967. godine u Sarajevu, a Školu primijenjene umjetnosti završila je u Zagrebu, gdje je diplomirala na Akademiji likovnih umjetnosti te Dizajn tekstila i odjeće na Tekstilno-tehnološkom fakultetu. Članica je HDLU Zagreb, HDLU Istra i HZSU Zagreb.

Njezina izložba “Identiteti drugih” će biti otvorena do 24. siječnja.

(Hina)

Nema komentara

Komentiraj