Regionalna online konferencija kazališta za djecu i mlade od 22. do 26. veljače

Foto: Pixabay

Od 22. do 26. veljače održat će se online konferencija posvećena kazalištu za djecu i mlade “Od malih nogu” na kojoj će o ključnim temama za taj sektor iz različitih pozicija govoriti brojni stručnjaci, umjetnici, kritičari i teatrolozi uz otvoreno sudjelovanje šire javnosti.

“Od malih nog(u)” je regionalna platforma posvećena afirmaciji i promociji kazališta za djecu i mlade u Hrvatskoj, Srbiji, Crnoj Gori i Sloveniji. Platforma okuplja organizacije i pojedince posvećene scenskom radu s djecom i za djecu, koji svojim edukativnim, umjetničkim te teorijskim radom žele promijeniti stanje u sektoru.

Platformu su osnovale četiri organizacije iz regije, Dramski studio Prazan prostor (Crna Gora / Podgorica), FEP Festival ekološkog pozorišta (Srbija / Bačka palanka), Lutkarska organizacija koju fakat trebamo – Loft (Hrvatska / Zagreb) i ODPRTI PREDALI (Slovenija / Kranj).

Potaknut stanjem na kulturno-umjetničkoj sceni uslijed pandemije, posebice zapuštenošću one umjetnosti koja se obraća djeci i mladima kao osjetljivoj skupini, ali i žustrim i proaktivnim dijalogom koji vodi s kolegama iz čitave regije posljednjih mjeseci, tim koji stoji iza platforme “Od malih nog(u)” od 22. do 26. veljače organizira regionalnu online konferenciju na kojoj će se razgovarati o pet velikih i važnih tema vezanih uz kazalište za djecu i mlade.

Kako se ističe u najavi, riječ je o temama koje su kroz prvi ciklus online konferencija održanih tijekom prošle godine na nacionalnom nivou u Srbiji, Hrvatskoj, Crnoj Gori i Sloveniji izdvojene kao ključne teme o kojima treba razgovarati i pokrenuti javnu diskusiju / debatu / raspravu, i to u kontekstu kulture i umjetnosti općenito, ali i situacije uslijed pandemije koja je utjecala na sve segmente života, dok je kazalište za djecu i mlade paralizirala.

Teme konferencije su kolaboracije, koprodukcije i modeli suradnje u kazalištu za djecu i mlade (22. veljače), repertoarne politike u kazalištu za djecu i mlade (23. veljače), kulturne politike u kazalištu za djecu i mlade (24. veljače), festivali kazališta za djecu i mlade (25. veljače) dok će posljednjega dana konferencije, u petak 26. veljače, u fokusu biti kazalište za mlade.

Regionalna plaforma “Od malih nog(u)” ovom prilikom okuplja 40-ero stručnjaka, voditelja kazališta, umjetnika ili predstavnika institucija, te petero moderatora, kritičara ili teatrologa koji će o kazalištu za djecu i mlade govoriti iz različitih pozicija, kutova i stajališta.

Svi zainteresirani za bilo koju od ovih tema imat će mogućnost biti aktivna publika i pratiti live stream svih pet dana konferencije na Facebook stranici platforme, gdje će moći ostavljati komentare, postavljati pitanja, dobiti odgovore od sudionika konferencija, te na taj način i sami postati sudionicima ovog velikog važnog događaja, ističe se u najavi.

Više informacija o sudionicima online konferencija i detaljan program bit će objavljeni uskoro.

Organizatori pozivaju sve da se uključe kao aktivna publika i ujedno i sudionici, kako bi zajedno, kvalitetno, otvoreno i javno razgovarali o važnim temama, produbili ih, međusobno podijelili primjere dobrih praksi te tako zatrli put ka rješenjima nekih od mnogobrojnih problema koji već dugo postoje u kazalištu za djecu i mlade u regiji.

Izvor: Hina

Nema komentara

Komentiraj