Uz Svjetski dan secesije izložbe u MUO i ZOO

Foto: Hina

Svjetski dan secesije obilježava se 10. lipnja, ove godine posvećen je temi “Životinje u secesiji”, a tim je povodom u četvrtak u MUO predstavljen EU projekt “ARTNEUVEAU2” i otvorena mala odabrana izložba secesijskih premeta sa životinjskim motivima iz fundusa toga muzeja.

Secesija, art neuveau ili Jugendstil, tek su neki od naziva po kojima nam je poznat stilski pravac u umjetnosti koji se javio kao reakcija na akademizam i eklekticizam zadnjih desetljeća 19. stoljeća. Jedno od stučnih objašnjenja nakana toga stila jest “uljepšati industrijsku proizvodnju, spojiti umjetnost i obrt, ukrasiti bezlične fasade zgrada”.

Ili kako je to kratko uvodno rekao ravnatelj Muzeja za umjetnost i obrt (MUO) Miroslav Gašparović, “raditi, stvarati i graditi kao da to čini priroda”.

Suradnja MUO-a i zagrebačkoga ZOO-a

Za ovogodišnji Svjetski dan secesije (World Art Neuveau Day) suradnji su prionuli MUO i Zoološki vrt Grada Zagreba (ZOO). Tako će se, od 10. do 13. lipnja,  secesija slaviti i obilježavati na obje lokacije – u MUO izložbom “ZOO secesija u MUO” s odabranim secesijskim predmetima iz zbirki keramike metala, stakla i tekstila.

Istodobno, posjetitelji zagrebačkoga ZOO-a moći će vidjeti prigodnu izložbu na edukativnim panoima sa secesijskim predmetima sa životinjskim motivima iz fundusa MUO-a. Čekaju ih i popratne zanimljivosti o stanovnicima ZOO-a – bjelorukom gibonu, paunu, crvenokljunom labudu i snježnoj sovi koji su tako česti motivi na secesijskim djelima.

Ravnatelj ZOO-a Damir Skok izrazio je zadovoljstvo ostvarenom suradnjom s MUO, kao i s drugim kulturnim ustanovama, umjetnicima i udrugama. Skok je istaknuo kako su otvoreni za daljnju suradnju, te da nastavljaju posvećenost istraživanju i zaštiti životinja, edukaciji građana, a vjeruje da će i dalje biti vrelo nadahnuća najmlađim posjetiteljima.

Uz izložbu,  Pedagoški odjel MUO održat će u ZOO-u u nedjelju, 13. lipnja, od 10 do 13 sati  i dvije kreativne radionice – oblikovanje nakita sa životinjskim motivima i izrada secesijskih vitraja inspiriranih animalističkim motivima  Radionice su namijenjene mlađoj publici, besplatne su i zainteresirani se mogu prijaviti do petka, 11. lipnja, na email: edukacija@muo.hr

Za sve posjetitelje radionica ZOO organizirat će u nedjelju i dva edukativna vodstva – prvo u 10 sati, a drugo u 13 sati, vodstva su također besplatna uz prethodnu prijavu do sutra na email: edukacija@muo.hr

MUO tradicionalno aktivan u projektima secesije, pa tako i u aktualnom

Da je MUO pravo mjesto kada je u pitanju secesija, posvjedočila je dr. sc. Vesna Lovrić Plantić, podsjetivši kako taj muzej tradicionalno sudjeluje u projektima vezanim uz secesiju.

Istaknula je da je potvrda za to i najnoviji projekt “ARTNEUVEUA2” na kojemu je MUO partnet, a Lovrić Plantić u MUO voditeljica projekta.

EU projekt “ARTNOUVEAU2 – Strengthening the cultural identity of the Danube region by building on common heritage of ART NOUVEAU” počeo je u srpnju prošle godine . Riječ je o nastavku projekta koji je pod nazivom “ART NOUVEAU – Sustainable protection and promotion of Art Nouveau heritage in the Danube Region” realiziran u sklopu Programa transnacionalne suradnje Dunav 2014. – 2020. s glavnom temom secesijske arhitekture u dunavskoj regiji, u kojemu je MUO također bio partner.

Kako je objasnila Lovrić Plantić, među glavnim zadatcima projekta je valorizacija secesijske baštine podunavske regije, kao i promocija Svjetskoga dana secesije.

Vodeći partner projekta ARTNOUVEAU2 je rumunjski Grad Oradea (Oradea Municipality), a ostali partneri su  – Museum of Applied Arts, Budimpešta, Museum of Applied Arts, Beč, Muzej za umjetnost i obrt, Zagreb, Slovak University of Technology, Bratislava, Republic Institute for Protection of Cultural Monuments, Beograd i Kodolányi János University, Budimpešta.

Prigodno u MUO je prikazan i šestominutni film koji je MUO, u sklopu spomenutoga projekta, ostvario u suradnji s Novenom, a namijenjen je mlađoj publici.

Kroz dijalog muzejskog pedagoga i djevojčice Leonore gledatelji mogu saznati što su to povijesno umjetnički stilovi, kako možemo prepoznati stil secesije na predmetima, upoznati rad secesijske umjetnice Antonije Krasnik te saznati što su to vitraji. Također, pomoću 3D animacije ‘ožive’ i predmeti iz fundusa MUO te gledatelji o njima mgu saznati razne zanimljivosti.

Izvor: Hina

Nema komentara

Komentiraj