Austrija: Ostavka koordinatora za nabavku cjepiva

Foto: Pixabay

Visoki austrijski dužnosnik zadužen za opskrbu zemlje cjepivom protiv covida-19 dao je u ponedjeljak ostavku jer nije uspio kupiti sve doze cjepiva koje su bile na raspolaganju, nakon što je kancelar kritizirao razlike u distribuciji cjepiva u Europskoj uniji.

“Clemens Auer me zamolio da ga razriješim dužnosti”, kazao je ministar zdravstva Rudolf Anschober, tri dana nakon što se kancelar Sebastian Kurz obrušio na EU i upozorio da se doze cjepiva ne dijele proporcionalno među članicama te da se dodatni ugovori o opskrbi cjepivom dogovaraju kao rezultat netransparentnih pregovora među čelnicima Unije.

“Auer me nije informirao o mogućnosti kupnje više od 31 milijuna već zajamčenih doza cjepiva putem rezervacije doza koje ne potražuju ostale zemlje članice”, kazao je Anschober.

Europska komisija je priopćila da ukoliko jedna zemlja članice ne iskoristi raspodjelu cjepiva po sistemu ‘pro rata’, doze se raspodjeljuju ostalim država članicama Unije.

Narodna stranka (OVP) kancelara Kurza je pozvala Auera da podnese ostavku jer je propustio naručiti maksimalan broj doza putem spomenutog mehanizma.

Do sada je u Austriji koja broji 8,9 milijuna stanovnika cijepljeno 8,4% ljudi, dok je na Malti, primjerice, cijepljeno 18,3 posto od nešto preko pola milijuna stanovnika.

Čelnici Austrije, Bugarske, Latvije, Slovenije, Češke I Hrvatske poručili su u pismu upućenom dužnosnicima EU-a kako smatraju da bi sadašnji sustav “mogao nastaviti stvarati i produbljivati velike razlike među državama članicama do ljeta, pri čemu bi nekima među njima bilo omogućeno postizanje kolektivnog imuniteta u nekoliko tjedana, dok bi ostale države mogle daleko zaostajati za njima”.

Kurz tvrdi da Nizozemska i Danska imaju pristup znatno većem broju doza cjepiva po stanovniku od zemalja poput, primjerice Bugarske ili Hrvatske.

Izvor: Hina

Nema komentara

Komentiraj