Osječko-baranjska županija među vodećima po rastu broja obrta – potiču ih kroz 30 projekata!

Foto: Ivan Anušić

Za 8,89 posto povećan je broj obrta u Osječko-baranjskoj županiji u godinu dana, što ju svrstava u vodećih pet županija. Krajem svibnja ove godine bilo ih je 4.985 u odnosu na lanjskih 4.578 aktivnih obrta. Županija je i među vodećima po rastu subvencija za obrtnike. 

Rast broja obrta, rekli su nam nedavno u Županiji, pokazatelj je da obrtništvo na području Županije ima sigurnu budućnost. Suradnjom s Obrtničkom komorom Osječko-baranjske županije i udruženjima obrtnika, te sufinanciranjem projekata razvoja obrtništva, Županije je dala svoj doprinos ovom pozitivnom trendu.

Na kraju svibnja, prema podacima Ministarstva gospodarstva bilo je 4.985 aktivnih obrta na području Županije, a prema podacima Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, Područne službe Osijek, bilo je 3.855 obrtnika.

Kroz godišnji razvojni dokument „Program poticanja poduzetništva“, Županije provodi gotovo trideset različitih projekata poticanja poduzetništva, među kojima su kreditiranje, informiranje i edukacija, savjetovanje i mentoriranje, poticanje izgradnje poduzetničkih zona, poticanje zapošljavanje,  potpore poduzetnicima za rast i razvoj poslovanja, poticanje inovatorstva, učeničkog poduzetništva, razvoj klastera.

‘Subjekti malog gospodarstva – obrti, trgovačka društva i zadruge glavni su nositelji gospodarske aktivnosti, stoga je vrlo važno omogućiti im kontinuiran rast i razvoj, povećanje kvalitete proizvoda i usluga, kao i očuvanje postojećih radnih mjesta i novo zapošljavanje. Upravo zato, kažu, Županija u kontinuitetu objavljuje javne pozive kroz koje mali i srednji poduzetnici i obrtnicu mogu ostvariti bespovratne potpore.

Početkom ožujka objavljen je Javni poziv za podnošenje prijava za dodjelu potpora za pokretanje, razvoj i unapređenje poslovanja, za koji je osiguran najveći iznos do sada – tri milijuna kuna. U kratkom vremenu pristiglo više od 300 prijava, od čega se oko 40 posto odnosi na prijave obrtnika.

Kao odgovor na novonastalu situaciju, u 2020. godine objavljen je Javni poziv za dodjelu potpora poduzetnicima radi ublažavanja posljedica poslovanja uslijed pandemije bolesti COVID-19. Od 544 dodijeljene potpore, 291 potporu dobili su obrtnici. Novi javni poziv objavljen je u travnju.

Podsjetimo da je Osječko-baranjska županije prva institucija u RH koja je ponudila poduzetnicima kredite s 0% kamata, subvencionirajući kamatu na kreditne programa HBOR-a. Korisnici ovih kreditnih programa su i obrtnici, a na raspolaganju ima je kreditni potencijal do 90 milijuna kuna.

(Izvor:Župan.hr)

Nema komentara

Komentiraj