Osijek u plavom; Prošle godine su dobili županiju, a sada je HDZ uvjerljivo pobijedio i “pomeo” konkurenciju na mjesnim izborima u gradu Osijeku

U nedjelju 9. prosinca 2018. godine u Osijeku su održani izbori za članove vijeća mjesnih odbora i gradskih četvrti. “Grad na Dravi” podijeljen je ukupno na 15 administrativno-terirorijalnih jednica od kojih su 8 mjesni odbor (Josipovac, Višnjevac, Tenja, Brijest, Klisa, Cvjetno, Lijeva Obala i Sarvaš) te 7 gradskih četvri (Retfala, JUG 2, Donji Grad, Gornji Grad, Tvrđa, Industrijska četvrt i Novi Grad).

Kao što smo već pisali, ovo su inače izbori komunalnog karaktera na koje, nažalost, uvijek izađe prilično mali broj birača. No, oni su uvijek ispit za političke stranke i pokazatelj smjera i preferencija birača u pojedinom gradu.

Ako je suditi prema privremenim rezultatima mjesnih izbora u Osijeku uvjerljivi pobjednik izbora je Hrvatska demokratska zajednica (HDZ).

Od 7 osječkih gradskih četvrti HDZ je uvjerljivo pobijedio u njih 6

U Gradskoj četvrti Donji Grad HDZ je osvojio ukupno 49,33 posto, odnosno 6 od ukupno 11 vijećničkih mandata što znači da će sam sastavljati vlast u toj četvrti. HDZ je relativni pobjednik i u Retfali gdje je osvojio 4 mandata, a slična je situacija i u Gornjem Gradu gdje je osvojio 5 mandata i gdje mu nedostaje tek jedan glas za forimiranje vlasti. U Gradskoj četvrti Industrijska četvrt pobjednik je također HDZ sa osvojenih 5 mandata, a dok je na drugom mjestu lista Desno Ante Đapića s 2 osvojena mandata.

Uvjerljiva pobjeda HDZ-a ostvarena je i u gradskoj četvrti Novi Grad gdje je ta lista osvojila 6 od 11 vijećničkih mandata, kao i na JUG-u 2 gdje su također osvojili 6 mandata.

Jedina gradska četvrt u kojoj HDZ nije pobjednik je Gradska četvrt Tvrđa gdje je uvjerljivu pobjedu odnijela Nezavisna lista Batnožić osvojivši 44,61 posto glasova ili ukupno 6 od 11 vijećničkih mjesta. HDZ je u toj četvrti drugi s ukupno osvojena 3 mandata.

MJESNI ODBORI; HDZ-u uvjerljivo u 6 od 8 mjesnih odbora 

Od 8 osječkih mjesnih odbora HDZ je uvjerljivu pobjedu odnio u njih čak 6. U Mjesnom odboru Josipovac lista HDZ-a je osvojila ukupno 62,18 posto glasova, odnosno 5 od ukupno 7 vijećničkih mjesta.

U Višnjevcu je HDZ još uvjerljivije pobijedio s ukupno osvojenih 6 od 7 vijećničkih mandata. Mjesni odbor Cvjetno HDZ je također uvjerljivo dobio sa 5 osvojenih mandata, a u Mjesnom odboru Brijest također nadpolovičnu većinu sa 4 osvojena mandata, 3 mandata je osvojila lista HNS-HSU. Uvjerljiva pobjeda osvojena je i u MO Lijeva Obala sa 6 vijećničkih mandata. HDZ je relativni pobjednik u Tenji gdje je osvojio najviše glasova i 3 viječnićka mandata jednako koliko i lista HNS koju je predvodila osječka dogradonačelnica Žana Gamoš. U mjesnom odboru Sarvaš HDZ je također apsolutni pobjednik s 4 osvojena mandata, dok je lista HNS-HSU osvojila 2 mandata, a SDP-ova kolaicijska lista 1 mandat.

Nakon prvih neslužbenih rezultata slobodno se može zaključiti kako je Osijek “poplavio”, odnosno kako su se u tom gradu preslikali trendovi koje je započeo HDZ-ov županijski predsjednik Ivan Anušić svojom prošlogodišnjom pobjedom na izborima za osječko-baranjskog župana.

Više o rezultatima izbora pogledajte ovdje:

http://izbori.osijek.hr/izbori_2018/rezultati.html

Nema komentara

Komentiraj